finansrelaterade frågor

- Som Johanna så snällt påpekade, så är nog företagens finanser dåliga pga av lågkonjunkturen. Varför har vi fortfarande lågkonjunktur? Trodde den var på bättringsvägen nu. Vems fel är det att vi har lågkonjunktur. Är det alla katastrofer i världen som gjort köpkraften sämre, som i sin tur påverkat svensk marknad? Eller är det fel på vårt politiska styre?

- Hur kommer det sig att man vill utöka platserna på universiteten, när det inte ens finns jobb för de som kommer ut?

- Varför köpte GM upp SAAB, för att sen köra det i botten? (Någon håller säkert inte med)

- Kommer statens finanser att bli bättre med en borgerlig regering?

- Varför uppskattas inte tjänstedirektivet? Jag tycker inte det är några större fel på det. Ursprungslandsprincipen kan visserligen leda till viss arbetsrättslig dumpning, om jag minns rätt, är ett halvår sen jag funderade på tjänstedirektivet sist,  men det skulle ändå leda till en större omsättning på marknaden.

- Kommer de arbetslösa akademikerna någonsin finna sig ett jobb, eller är de ute ur marknaden nu, när det hela tiden fylls på med nya utexaminerade studenter?


Kommentarer
Postat av: Mike

Kan försöka svara, jag reserverar mig för att ha helt fel:
1) Det är alltid subjektivt vad som är och inte är lågkonjunktur. Ibland så har man satsat på fel sektor och då skyller man på konjunkturen. Det enda tillfället då det egentligen är riktig lågkonjunktur är när folk inte vågar spendera eller investera pengar utan bara låter dem sitta på banken.
2) För att det får arbetslöshetssifforna att se bättre ut. Universiteten älskar tanken eftersom fler studenter ger mer forskningspengar.
3) Antagligen köpte GM SAAB för att dominera mer av den amerikanska marknaden samt få en fot inne på den Europeiska. Varför och om det är kört i bottnen vet jag inte, men antagligen har man inte prioriterat märket på hemmamarknaden och därav slopat den europeiska. Vad jag minns så har SAAB fått bygga en SUV i USA utan en gammal kaross från en annan tillverkare.
4) I de borgerligas mening så blir det så eftersom man privatiserar mer (enligt tanken att konkurrensatta företag sköter samma service billigare) och förenklar skatteregler för småföretagare.
5) Ingen aning faktiskt =)
6) Det är lika dumt att tro att en examen ger jobb som att tro att själva jobbandet är vad som skapar ens lön (till skillnad från det nytta man gör företaget). Vilka företag anstället har att göra med vilken nytta man kan göra företaget, oavsett ålder. En examen är bara en finslipning av en redan existerande talang.

2005-10-28 @ 18:12:24
Postat av: Sparkle

Du är så smart Mike :) roligt att få höra dina åsikter *lycka*


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback